Αρχίζει και επίσημα η μάχη για τις υποκλοπές

Εβδομάδα σοβαρών πολιτικών εξελίξεων με αιχμή του δόρατος το φλέγον ζήτημα των υποκλοπών είναι αυτή που ξεκινά σήμερα.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στη Βουλή, όπου συνεδριάζει στις 13:00 η Διάσκεψη των Προέδρων για να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του σώματος. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν τόσο το χθεσινό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το σημερινό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».

Υπάρχει και ένα τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, στο οποίο έχει ήδη συναινέσει η κυβέρνηση, και, συνεπώς, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για τις 120 ψήφους που απαιτούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τρία σενάρια, τα οποία μπορούν να εκτυλιχθούν τις ημέρες που θα συνεδριάσει η ολομέλεια.

Το πρώτο είναι η κατάθεση μιας πρότασης μομφής από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ενδεχομένως της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το δεύτερο σενάριο είναι μια ρελάνς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιχειρήσει να προλάβει μια πρόταση μομφής, ζητώντας ο ίδιος την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο αποτελεί ήδη εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης, είναι να διευρυνθεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής, να μην περιοριστεί δηλαδή τις παρακολουθήσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά να φτάσει πίσω ακόμη και έως το 2012. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει όχι μόνο να βάλει στο κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα ίσως έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, αλλά να «ακουμπήσει» και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει πολιτικά την Σαμαρική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος θα μπορούσε μελλοντικά να είναι διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος.

Όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει άμεσα την κίνηση των πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον όχι πριν πάει στη ΔΕΘ με το καλάθι των παροχών που σχεδιάζει, αν και όπως επισημαίνουν πολλοί ποτέ κανένας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει εκλογές με τέτοιου τύπου παροχές.

Σχετικά